De Octopus Organisatie
Waarom blijven veel organisaties vastzitten in ouderwetse structuren waar controle en efficiëntie de boventoon voeren? Terwijl de wereld om ons heen razendsnel verandert, worstelen bedrijven om bij te blijven. Wat als we durven loslaten en onze organisaties vormgeven naar het voorbeeld van een wezen dat wél succesvol omgaat met verandering en complexiteit: de octopus?
De Catenaccio mentaliteit van managers.
In deze blog nemen we je mee in de evolutie van bepaalde voetbal tactieken en bijbehorende managementstijlen. We behandelen een aantal thema’s die ook voorkomen in het bedrijfsleven; risicomijdend gedrag, micromanagement, mensgericht leiden en de kracht van het informeel netwerk. Dat doen we aan de hand van verschillende voetbalstromen. Het Italiaanse ‘Catenaccio’, het Nederlandse 'Totaalvoetbal' en een nieuwe stroom genaamd ‘Relationism’, afkomstig uit Brazilië.
Jouw volgende organisatie revolutie.
Als organisaties evolueren, ervaren ze verschillende fases van groei, elk met zijn eigen revolutie. We verkennen de parallellen tussen de Franse Revolutie en de ontwikkeling van organisaties volgens Larry Greiner's groeimodel. Ontdek waarom de volgende groeifase van jouw organisatie draait om betekenis en menselijkheid.
Effectieve innovatie: de cruciale rol van structuur en sturing bij Philips
In gesprek met Steven Spiele, Business Transformatie en performance management bij Philips.
Al ruim 12 jaar is Steven een vaste waarde bij Philips en heeft hij al vier reorganisaties meegemaakt. Verandering is voor hem een constante factor; het schrikt hem niet af. Ooit begonnen als trainee, hij heeft voor Philips in China gewerkt, hij werd als een van peetvaders beschouwd van de wereldberoemde airfryer, en draagt nu de verantwoordelijkheid voor performance management binnen Innovatie & Strategie in de nieuwe Philips organisatie. Zijn missie is helder: innovation effectiveness vergroten.
Het klinkt in eerste instantie wat tegenstrijdig: structuur en sturing om succesvol te innoveren. Steven neemt ons mee in hoe Philips aan de hand van een strak proces de succesratio van innovatieve ideeën weet te vergroten en innovatiekracht te ontwikkelen.
Financial prototyping: In 3 stappen een business case.
Start met financial prototyping! In deze blog behandelen we de financiële kant van innoveren. We laten zien hoe je met ‘financial prototyping’ draagvlak kunt creëren voor jouw idee. Jij krijgt van ons de tools om een eerste business case te bouwen. Daarbij nemen we ‘Team Fruit’ van Albert Heijn onder de loep.
De ‘Purpose Matrix’ als kompas voor betere besluitvorming.
In gesprek met Brian Jagt, Chief Strategy Officer - Royal HaskoningDHV.
Brian Jagt is sinds 2019 werkzaam als Chief Strategy Officer bij Royal HaskoningDHV. Met zijn ervaring als strategie consultant heeft Brian ruime ervaring in de vormgeving en executie van strategieën. Met een achtergrond in technische wiskunde weet hij ook moeiteloos de brug te slaan tussen technologie en strategie.
Samen met zijn team draait Brian bij Royal HaskoningDHV een soort intern consultancybureau. “Wij zijn een team van vier dat nauw samenwerkt met de organisatie en de juiste mensen uit de business. Ik hecht er veel waarde aan dat de organisatie actief betrokken is, omdat daar de specifieke kennis ligt. Het team richt zich voornamelijk op strategiedefinitie, fusies & overnames en andere strategische vraagstukken.”
Breaking dogma.
In deze blog nemen je mee in het principe van het ‘dogma’; de onzichtbare essentie achter innovatie. Je leert hoe je een dogma kunt spotten en omvormen naar nieuw perspectief. Perspectief dat als startpunt kan dienen voor nieuwe ideeën.
The Triple Play of Strategy.
In deze blog nemen we je mee in 3 basis strategieën. Waarom zijn die interessant voor jou? Omdat we ieder jaar weer zien dat teams hun budget en energie verspillen. Bij CLAY+ zien wij strategie als een ‘game of chance'. Dat wil niet zeggen dat succes puur van geluk afhangt. Integendeel zelfs. Jij bent aan zet. Maar weet jij wanneer je welke dobbelsteen moet gooien? Je leert het hier.
Strategie: doelen die verder gaan dan euro’s.
In gesprek met Victor Peters, Head of Strategy - Essent. Als drijvende kracht achter het strategie team heeft het team de uitdagende taak om te zorgen voor een naadloze uitvoering van M&A deals en een gedeelde strategie te creëren waar iedereen actief aan bijdraagt. Het resultaat moet tastbaar en concreet meetbaar zijn. Niet alleen dat, het moet ook bijdragen een aan betere toekomst.
Doorbreek back-to-back meetings en voedt innovatie met ‘Fika’.
‘Fika’, de Zweedse koffietijd. Wat maakt het zo bijzonder? Bij CLAY+ geloven we dat het jouw meeting cultuur kan doorbreken en innovatie kan stimuleren. We nemen je mee in de Zweedse gewoonte, hoe het je ‘informele netwerk’ positief beïnvloedt en waarom dat een grote impact kan maken.
Stap voorbij CX en zet in op Customer Symbiosis.
De klant hoeft geen koning meer te zijn. We verschuiven van een belevenis naar een betekenis economie. De klant wil niet vertroeteld worden, maar meebouwen aan merken die er toe doen. In dit artikel nemen we je mee in de stap voorbij CX. Hoe zorg je ervoor dat de klant naast je komt staan? Wij geloven in Customer Symbiosis als volgende stap. Een manier van werken waarbij de consument deelneemt aan de purpose van jouw organisatie. Aan de hand van EV fabrikant NIO maken we deze visie tastbaar.
The Explore-Exploit Conundrum
In dit blog behandelen we het ‘explore-exploit conundrum’; hoe groei van innovatie niet per se leidt tot een betere wereld. We nemen je mee in een aantal voorbeelden om tastbaar te maken waarom het hebben van purpose zo belangrijk is.
Verbind strategie en executie met ‘Maestria’.
Eric van Westbroek, verantwoordelijk voor de afdeling Consument en twee Innovatie Studio's binnen PostNL, kwam in 2012 bij de organisatie nadat CEO Herna Verhagen hem de vraag stelde: "Zou jij de kar willen trekken in het opzetten van onze online afdeling?". Inmiddels is Eric meer dan 10 jaar onderdeel van PostNL met een team dat uitgegroeid is tot 50 mensen. We delen de learnings die hij heeft opgedaan in de afgelopen jaren en geven je een kijkje in de toekomst die Eric ziet.
Create the ‘whole product’.
In dit blog behandelen we het ‘whole product’. We nemen je mee in de theorie en laten zien hoe jij het kunt toepassen. Dat doen we aan de hand van de GoPro case. Het bedrijf achter de razend populaire ‘action camera’ van eind jaren ‘00 / begin ‘10. Waarom is die populariteit plots verdwenen? Wat had GoPro anders kunnen doen? We duiken er samen in!
Change Management vs Change Leadership
Deze blog zoomen we in op het thema ‘change leadership’. We nemen jullie mee in 3 onderdelen om het verschil in change management en change leadership tastbaar te maken; cultuur, visie & mindset.
We reorganiseren onszelf te pletter.
We reorganiseren onszelf te pletter. Al jaren blijkt dat veel organisaties hun doelen niet behalen na een reorganisatie. Organisaties in transitie richten zich met name op hun structuur en onvoldoende op de cultuur. In deze blog nemen we je mee in de ‘play-to-win’ aanpak voor impactvolle strategie. Daarbij nemen we een kijkje in de keuken van HEMA.
Product Lifecycle Innovation
In deze blog maken we een verdieping op de ‘Product Lifecycle’. We nemen je mee in de ‘Power-Performance’ matrix waarmee jij straks het portfolio van jouw organisatie, en die van de concurrent, beter kunt analyseren. We passen deze matrix toe op een case van Xerox. Zo krijg jij een goed beeld hoe je de theorie direct kunt toepassen op je eigen organisatie.
Where are the Zoomers?
Gen Z is een generatie die de afgelopen jaren moeite heeft gehad om aansluiting te vinden met de werkvloer. Ze lijken minder behoefte te hebben aan betrokkenheid op kantoor. Geld is de primaire focus. Dat blijkt ook uit onderzoek. In deze blog neemt CLAY+ je mee in het verhaal van de ‘Zoomer’. Tevens behandelen we een vijftal ‘key questions’ waarmee jij deze groep kan helpen om ‘purpose’ te vinden.