Customer Symbiosis
We zien een nieuwe beweging: van Customer Experience naar Customer Symbiosis. Het draait om een relatie waarin bedrijven, klanten en partners elkaar versterken en samen doelen realiseren. Dit gaat verder dan de traditionele transactie—het draait om het opbouwen van betekenisvolle verbindingen en echte samenwerking. Samen groeien in symbiose. Hier liggen enorme kansen voor het creëren van nieuwe economische waarde. We verschuiven van een belevenis- naar een betekeniseconomie.
Ben jij er klaar voor?
Purpose Paradigm
“Transformation business models will be much harder to imitate than those that offer only goods, services, or experiences. And they promise to generate a handsome reward.” - Pine & Gilmore.
We gaan van ‘digitaal transformeren’, naar ‘betekenisvol transformeren’. En dat gaat verder dan CSRD compliancy. Wij geloven dat bedrijven die een symbiotische relatie aangaan met klant en partner straks floreren.
"Life did not take over the globe by combat, but by networking."
Margulis & Sagan
Inspirerende Voorbeelden
We houden een groeiende lijst met voorbeelden bij van bestaande en fictieve cases. Ons doel is om jou in beweging te brengen. Want ieder idee, groot of klein, maakt een verschil. Laat je inspireren door onze voorbeelden om zelf, of met ons, aan de slag te gaan.
CLAY+Case
Betrokkenheid
Duurzaamheid
Hoe blijven we de favoriete bezorger van Nederland?
Uitdaging
Het concurrentieveld verandert. Consumenten mogen steeds vaker in een check-out flow hun bezorger selecteren.
Visie
Met het new business team zochten we naar symbiotische kansen. Als Nederlands moedermerk willen we inzetten op duurzaamheid en betrokkenheid. We ontwikkelden de PostNL Club als next level loyalty programma. Samen met klanten bouwen aan duurzame en betrokken wijken.
Fictieve Case
Waterbesparing
Bewustwording
Hoe kunnen we burgers bewuster maken van waterbesparing?
Uitdaging
Schoon drinkwater is iets wat we als normaal beschouwen. De kraan opendraaien en een glas water vullen ervaren we niet als iets bijzonders. Toch leidt klimaatverandering ertoe dat dit normaal in de toekomst in het geding kan komen. In recente jaren waarschuwen waterbedrijven meer en meer voor een dreigend tekort.
Visie
Wat als we die momenten verhogen door waterbedrijven te koppelen met frequent bezochte webshops als Bol of Coolblue? Stel dat je bij het bestellen van een waterverbruikend product zoals een opblaaszwembad, douchekop, gieter, afwasborstel of wasmachine, tips en blogs ontvangt van jouw waterbedrijf. Deze bedrijven hebben allemaal een enorme kennisbank. Wat nou als we het CMS van Evides koppelen aan de mail-orderbevestiging van Bol naar een klant in Rotterdam?
Praktijk Case
Duurzaamheid
Toegankelijkheid
Hoe creëer je Customer Loyalty middels symbiose?
Uitdaging
Decathlon’s missie is om op een duurzame manier het plezier en de voordelen van sport voor iedereen toegankelijk te maken. Een duurzame wereld is milieuvriendelijk en vitaal. Klanten die winkelen bij Decathlon dragen daaraan bij. Hoe meer terugkerende klanten, hoe beter voor bedrijf, mens en planeet.
Visie
Decathlon investeert in loyaliteit door middel van Customer Symbiosis. De klant werkt mee aan de grote maatschappelijke en klimaatdoelstellingen. Decathlon investeert flink in de ontwikkeling van DIY producten, met het doel om 30% van het assortiment 'repairable' te maken voor 2026. Daarnaast hebben ze een loyaltyprogramma dat gekoppeld kan worden met fitness apps. Door hard te lopen spaar je punten waarmee je korting krijgt op producten. Een positieve feedback loop. Mensen worden gestimuleerd om meer te bewegen, langer gebruik te maken van hun producten, en het wordt toegankelijk gemaakt om andere sporten te ontdekken.
Praktijk Case
Volksgezondheid
Betrokkenheid
Hoe kunnen fruitconsumptie stimuleren onder kinderen?
Uitdaging
Minder dan de helft (44,4%) van de kinderen tot 12 jaar eet elke dag voldoende fruit. Onder middelbare scholieren is dat percentage nog lager: slechts 31,2%. Met de missie “samen beter eten bereikbaar maken, voor iedereen.” mag Albert Heijn hier natuurlijk op inspelen.
Visie
Albert Heijn wil de verbindende kracht van voetbal gebruiken om een positieve verandering teweeg te brengen onder kinderen. Daarom richten ze zich samen met de KNVB op de jeugdvoetballers van Nederland om kinderen te stimuleren een lekker stukje fruit te eten in de rust of na de wedstrijd. In de voetbal.nl app is het mogelijk voor ouders om een fruitbak te bestellen bij de Albert Heijn.
Fictieve Case
Volksgezondheid
Duurzaamheid
Hoe zorgen we er voor dat mensen minder frietjes en meer groente en peulvruchten gaan eten?
Uitdaging
HAK heeft als doel om zo veel mogelijk mensen meer groente en peulvruchten te laten eten. Goed voor de gezondheid en de planeet. Hoognodig ook, want we steven af op obesitas- en klimaatcrisis. Uit eigen onderzoek van HAK blijkt dat de meeste mensen wel willen maar niet weten hoe. Geen tijd, energie of kennis om iedere week meerdere gezonde gerechten te koken.
Visie
Wat als HAK een dagelijkse pitstop zou zijn in ons hectische leven? Zou HAK net zo populair kunnen worden als de trekmuur van Smullers?
‘Wat de pot schaft’ - Een trekmuur met een verse lunch of avondhap. Iedere dag gevuld met de benodigde producten van HAK. De 5 drukste NS stations tellen samen meer dan 700.000 reizigers per dag. Een mooi startpunt om Nederlanders beter te voeden. Voor werkgevers ook interessant om medewerkers met business cards te faciliteren in een gezond eetpatroon.
Praktijk Case
Netcongestie
Energietransitie
Hoe kunnen bedrijven samen efficiënter omgaan met hun energieverbruik?
Uitdaging
Met de toenemende vraag naar elektriciteit en de beperkte capaciteit op het stroomnet, worstelen veel bedrijven met netcongestie. Dit belemmert hun groeimogelijkheden en verduurzamingsinitiatieven. De energiebehoefte groeit sneller dan het net kan uitbreiden, wat betekent dat bedrijven zoals Picnic innovatieve oplossingen nodig hebben om hun energieverbruik te optimaliseren en bij te dragen aan een flexibeler, toekomstbestendiger energiesysteem.
Visie
Stedin, Picnic en andere ondernemingen op het terrein werken samen in de ontwikkeling van de e-hub op bedrijventerrein Lage Weide. Een project om bedrijven te helpen hun energiegebruik lokaal te beheren en af te stemmen. Picnic, samen met andere logistieke partners, gebruikt gedeelde middelen zoals zonnepanelen en koel-vriesinstallaties om energie flexibel op te wekken en delen. Door gezamenlijk te werken aan energiebeheer en inkoop, kunnen bedrijven binnen de e-hub hun verbruik opschalen of terugschalen op basis van de beschikbaarheid van energie, zonder afhankelijk te zijn van netuitbreiding.
Fictieve Case
Volksgezondheid
Eenzaamheid
Hoe pak je verantwoordelijkheid over ‘responsible consumption’?
Uitdaging
Een van de top prioriteiten in Heineken’s CSRD ambities is ‘responsible consumption’. Uit onderzoek van het WHO blijkt namelijk dat ieder jaar zo’n 3 miljoen mensen overlijden aan overmatig alcohol consumptie. De vraag is dan natuurlijk welke verantwoordelijkheid een leidend biermerk met 10% marktaandeel heeft? Logisch dat er geïnvesteerd wordt in 0.0 bier en de campagnevoering daaromheen.
Visie
Hoe zou Heineken een van de kernproblemen direct kunnen aanpakken; eenzaamheid?
Een biertje kan een opstapje zijn naar een alcoholverslaving, maar het kan ook een sleutel zijn tot verbinding. Voor Heineken een mooie kans. Waar ze nu (onbedoeld) ‘parasiteren’ op klanten met een alcoholverslaving, kunnen ze Customer Symbiosis creëren door verbinding te faciliteren.
Wat nou als ze investeren in een datingapp; je first date begint veilig en gezellig bij een café in het Heineken netwerk. Liggen er misschien ook kansen om samen te werken met Humanitas? Ik geloof dat er (economische) waarde ligt voor Heineken om ‘verbinding’ te verkopen bovenop het biertje als kernproduct.