Vind werkgeluk met Ikigai 2.0
Iki…wat? Ikigai; een combinatie van de Japanse woorden ‘iki’, 生き (leven), en ‘kai’, 甲斐 (waarde), beschrijft het concept van ‘purpose’. Eigenlijk de Japanse variant van een ‘raison d'être’. Plat gezegd gaat het over jouw zoektocht naar geluk en zingeving in het leven. Het is daarmee toekomstgericht. Waar wil je morgen staan en hoe begin je vandaag?
In de afgelopen 10 jaar is de term populair geworden onder ‘life coaches’ en ‘wellbeing influencers’. De bekende venn diagram is dan ook een Westerse doorvertaling van het Japanse Ikigai. Wellicht heb je het bovenstaande plaatje wel eens langs zien komen. Een interessante plaat om je gevoel in te plotten. Echter wijkt het wel af van de oorspronkelijke betekenis omdat de focus met name ligt op het werkend leven. Ikigai, in zijn zuivere vorm, kijkt eigenlijk wat holistischer en filosofischer naar het leven. Uiteraard kan werk daar een onderdeel van zijn, maar centraal staat het niet.
In deze blog nemen we jullie mee in onze interpretatie van Ikigai 2.0. Een aangescherpt model wat tussen de Westerse interpretatie en de oorspronkelijke filosofische betekenis hangt. De wereld is veranderd en de grote levensvragen omtrent ‘work-life balance’ behoeven nuance die past bij vandaag. Wij hopen met onze aangescherpte versie een extra boost te geven aan jouw werkgeluk.
Ikigai 2.0
De CLAY+ variant van het Ikigai venn diagram kent 2 nuance aanpassingen. Allereerst hebben we de 4 gebieden zo gelegd dat alle mogelijke overlappingen zichtbaar zijn. Als tweede, en belangrijkste aanpassing, geven we een extra lading aan de stellingen per gebied. Daarmee sluit het model beter aan bij de context en werk behoeftes van vandaag.
What you love doing and experiencing.
Waar ligt jouw passie? Waar wil je wekelijks mee bezig zijn? Waar word je warm van? Maak de activiteit en de bijbehorende context eens concreet. Stel je houdt van muziek; luister je dat het liefst met een koptelefoon op, of op een festival? Vertaal dat eens naar je werkend leven. Welke activiteiten vind je leuk om op te pakken en in welke vorm?
What you’re good at and challenges you.
Waar ben jij goed in? Wat onderscheidt jou? Durf eens uit te spreken wat jou uniek maakt. Definieer ook wat daarin jouw ‘next step’ is. Hoe worden jouw sterktes uitgedaagd? Zorg ervoor dat je voldoening haalt uit je kwaliteiten. Met twee vingers in de neus je werk doen wordt snel saai!
What the world actually needs.
Deze stelling hebben wij in het verleden onbewust vertaald zien worden naar “waar de markt om vraagt”. In deze snel veranderende wereld lopen we samen tegen grote klimaat en maatschappelijke uitdagingen aan. ‘Impact maken’ zien we tegenwoordig als iets wat breder is dan omzet genereren. Wat heeft de wereld echt nodig? Hoe zou jij daar vanuit je werk een steentje aan bij willen dragen?
What pays for a happy life
De stelling “what can you be paid for” is eenzijdig geworden in een markt waar woningkrapte, studieschulden en inflatie een hoofdrol spelen in het leven de (startende) werknemer. Daarom nuanceren wij de vraag naar; “Wat zorgt voor een financieel stressvrij leven?”. Wat heb je minimaal nodig om rust te ervaren?
The Comfort Zones
Wanneer je in de buurt komt van Ikigai is het heel verleidelijk om te settelen voor het comfort wat je ervaart. Op bijna alle vlakken voel je je senang. Toch leeft er in je onderbuik het gevoel dat er iets ontbreekt. Omdat je goed op je plek zit druk je dat gevoel misschien weer weg. Het kan ook zijn dat dat gevoel (nog) niet sterk genoeg is om het te verkennen, en dat je je huidige comfort niet wil riskeren. Of je er nou wel of niet voor kiest om er op te acteren, bij CLAY+ vinden we het in ieder geval belangrijk dat teamgenoten bewust zijn van hun onderbuikgevoel. Wat voel je en waar komt het vandaan? Geef er ruimte aan en maak het bespreekbaar. Door het te benoemen zet je een eerste stap. Je werk eventueel herinrichten komt daarna pas.
We hebben 4 comfort zones inzichtelijk gemaakt aan de hand van emoji’s in het figuur. Die emoji’s drukken het gevoel uit wat jij mogelijk ervaart. We behandelen deze kort zodat jij ze zelf kunt koppelen aan je gevoel.
🤔 Impactfulness
Je hebt een leuke job die goed betaald. Je haalt voldoening uit je wekelijkse uitdagingen. Toch knaagt er iets. Hoewel je werkgever en collega’s erg blij met je zijn voel je de drang om bredere impact te maken. Maar waar? Jouw stad? De provincie? Het land? De wereld? Je kunt je vinger er misschien nog niet op leggen, maar je zou graag zien dat jouw inzet en kennis er buiten de muren van de organisatie ook toe doet. Hoe kun jij vanuit je rol bijdragen aan een wereld buiten het kantoor? Ga het gesprek aan met collega’s. Ervaren zij hetzelfde gevoel? Waar ligt hun behoefte? Leven er al concrete ideeën? Zoek je onderbuikgevoel op. Probeer tastbaar te maken waar jij jouw slimme kop nog meer voor wilt inzetten. Wie weet wat voor mooie initiatieven van de grond komen. Zo help je jezelf, je werkgever en de wereld om je heen. Win-win-win toch?
🫠 Financial security
Je hebt je hart gevolgd en een baan gevonden waar je doet wat je leuk vindt en impact maakt daar waar het er, in jouw ogen, toe doet. Helaas leef je net niet comfortabel genoeg op basis van wat je verdient. Misschien voel je dat je meer impact maakt dan dat je er financieel voor terugkrijgt. Die keuze kan ook bewust zijn, omdat je nou eenmaal meer geeft om je missie dan om ‘het geld’. Een mooie eigenschap! Zorg er wel voor dat er geen financiële onrust bij jezelf ontstaat. ‘Geld’ zorgt ook voor rust waarmee je de ‘headspace’ creëert om impact te blijven maken. Waar liggen er voor jou financiële kansen? Kijk hierbij niet alleen naar je salaris, maar ook naar je secundaire arbeidsvoorwaarden en uitgavenpatroon. Wist je bijvoorbeeld dat je met een fulltime baan 1 dag per week werkt voor je pensioenopbouw? Ga eens na aan welke knoppen je kunt draaien om financieel minder zorgen te hebben.
🥱 Job satisfaction
Alles loopt op rolletjes. Je werkt bij een bedrijf met een mooie visie. Je hebt een goede positie en wordt gewaardeerd voor de resultaten die je levert. Toch mist er een vlammetje. Een soort positieve spanning of iets waar je naar uitkijkt (naast het weekend). Mist er iets in je rol? Zijn wekelijkse taken te eentonig? Wil je grotere verantwoordelijkheden? Gaat alles je te makkelijk af? Of heeft het misschien te maken met het team waar je mee samenwerkt? Welke factor creëert bij jou het gevoel dat je wordt weggeduwt in plaats van aangetrokken? Analyseer je positie en omgeving eens. Welke aspecten leveren positieve en negatieve gevoelens op? Maak ze concreet en ga het gesprek aan met je team en leidinggevende om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Je omgeving is blij met je, dus die mogelijkheden worden je waarschijnlijk gegund!
😟 Confidence
Je loopt met een gek gevoel in je maag. Leuk bedrijf, mooie functie en waardering van je baas! Perfect toch? Waarom ervaar je af en toe dan dat de onzekerheid je bekruipt? Het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Alsof je per ongeluk in je rol beland bent terwijl je jezelf nog onvoldoende hebt bewezen. Ben je wel echt zo goed als dat je baas denkt dat je bent? Zijn er misschien wel collega’s die vinden dat je niet de juiste ervaring hebt? Verdien je het wel om jouw functie te bekleden? Stop met speculeren en ga feedback ophalen! Begin eerst bij je eigen ambities en reflecteer er op . Wat wil je bereiken en hoe heb je het tot nu toe gedaan? Ga daarna het dialoog aan met collega’s. Hoe vinden ze dat je het doet? Waar zien zij ruimte voor verbetering? Doorbreek je twijfels en ga het gesprek aan!
Aan de slag met jouw werkgeluk.
De eerste stap om verandering aan te brengen in jouw werkgeluk is bewustwording. Het Ikigai 2.0 model staat voor je klaar in een Google Sheet. Op basis van 4 schaalvragen krijg je een projectie van waar jij staat. Gebruik hem voor jezelf of deel hem met je teamgenoten! CLAY+ is benieuwd naar jouw ervaring. Helpt Ikigai 2.0 jou met het zetten van een eerste stap?